Stor Perde Nasıl Takılır? (Adım Adım Kolay Anlatım)

Günümüz dünyasında teknoloji her alana dokunan ve hayatı kolaylaştıran deneyimle sunmaktadır. Ev dekorasyonunda da artık hem estetik hem de konforlu ürünlere ulaşım çok daha kolay. Yaşam alanlarının dekorasyonunda önemli bir yeri olan perde, alana ferah bir görünüm kazandırmak için oldukça önemlidir. Stor perdeler ise bu ferahlığı rahat kullanımla harmanlayarak daha iyi bir deneyim sağlar. Peki, stor perde tam olarak nedir, nasıl takılır ve nasıl çıkarılır?

Klasik perde modellerinden farklı bir tasarımı olan stor perde, farklı modellerde sunulmaktadır. Öncelikle “Stor perde nedir?” sorusunu cevaplamak gerekirse İngilizce “store” yani mağaza kelimesinin Türkçe okunuşu ile stor perde ismini almıştır. Bu ismi almasının nedeni ise ilk olarak ofisler, mağazalar, oteller gibi ticari alanlarda kullanılmaya başlanmasıyla alakalıdır. Ana yapı olarak kumaşın bir rulo etrafına sarılması ve mekanizmalı bir zincir ile aşağı-yukarı hareket etmesi prensibiyle çalışmaktadır. Özel ölçülerde üretilen stor perdelerin farklı renk ve tasarımlarını rahatlıkla bulabilirsiniz.

Stor Perde Nasıl Takılır?

stor perde nasıl takılır?
Stor perdeyi rahat bir şekilde takmak için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz.
  • Öncelikle stor perdenin eğer kutusundan çıkmadıysa takılıp çıkarılmasına yarayan aparatları edinmeniz gerekiyor. Bu aparatları perdeciler veya nalburlarda bulabilirsiniz.
  • Aparatları temin ettikten sonra bir merdiven edinerek üzerine çıkın. Merdivene çıktığınızda klemens yani stor perde aparatını tavana monte etmeni gerekiyor. Şarjlı matkap yardımıyla ikişer vida bölümüne sahip olan klemensleri paralel şekilde takmalısınız.
  • Perdenin boyutuna göre klemenslerin mesafelerini ayarlayabilirsiniz. Örneğin; 2 metre perde için 50 cm aralıklarla 4 klemens yeterli olacaktır.
  • Klemensleri taktıktan sonra stor perdenin tam orta noktasından tutarak perde rayını klemenslerin arasına kuvvetli bir itmeyle oturtmalısınız. Bu sırada perdenin tamamen sarılı halde olması işinizi daha kolay hale getirecektir.
  • Klemenslere geçen raylardan tık sesini duyduğunuzda geçiş tamamlanmış demektir. Perdenin tüm klemenslere tam olarak oturduğundan emin olmayı unutmayın.
  • Son adımda ise mekanizmanın çalışmasını kontrol edin. Aşağı yukarı ipi çekerek perdenin açılıp-kapanmasında sorun olmadığından emin olun. Eğer herhangi bir sorun yoksa işlemiz tamamlanmış demektir.

Korniş Üzerine Stor Perde Nasıl Takılır?

Korniş üzerine stor perde takımı
Korniş üzerine stor perde takmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
  • Daha önce tül perde kullanıyorsanız veya yeni bir eve geçerken stor perdeye geçmeye karar verdiyseniz, muhtemelen cam önlerinde sizi tül perde takmak için korniş bekliyor olacaktır. Fakat endişe etmenize hiç gerek yok. Stor perde, korniş üzerine de rahatlıkla takılabilir.
  • Aparatı tavana delik açıp monte etmek yerine korniş raylarına geçirebilirsiniz. Bunu yaparken portray aparatı kullanmanız gerekir. Aparatı, perde boyuna göre belli aralıklarla korniş rayına geçirin ve saat yönüne doğru çevirerek sıkıştırın.
  • Sıkıştığından emin olduktan sonra belli mesafede aynı işlemi diğer aparatlar içinde gerçekleştirin.
  • Sonrasında aparatın geçiş kısımlarına stor perdeyi tam ortasından tutarak geçirin. Bu işlemi yaparken biraz kuvvet uygulamanı ve klipselerden tık sesini duymanız gerekir. Her bir klipsten geçiş sesini aldıktan sonra takma işlemi tamam demektir.
  • Eğer perdenizi sağa veya sola hareket ettirmek isterseniz, baş noktalarından hafif bir kuvvet uygulayarak ittirebilirsiniz. Bu sayede cam ayarını tam olarak yapabilirsiniz.
  • Son adımda stor perdenin mekanizmasını kontrol ederek ipini aşağı yukarı hareket ettirmeniz gerekiyor. Perdenin açılıp- kapanmasına bir sorun yoksa işlem tamamlanmış demektir.

Duvara Stor Perde Nasıl Takılır?

Gün ışığı yansıması
Duvara stor perde montajı yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
  • Stor perdeyi ofis veya evinizde duvara monte etmek istiyorsanız, öncelikle ölçüm almanızı tavsiye ederiz. Takacağınız noktayı tam olarak belirleyin ve aparatların geleceği yerlere işaret koyun. Aksi takdirde perdenizi yamuk takabilirsiniz.
  • Aynı hizada noktaları belirledikten sonra şarjlı matkap yardımıyla portrayların monte edileceği delikleri açın. Duvar için özel olan bu aparatları monte ettikten sonra aslında diğer yöntemlerle aynı adımları gerçekleştireceksiniz.
  • Portraylar üzerine perdeyi geçirin ve tık sesini duyana kadar bastırın. Her portraydan aynı sesi aldıktan sonra stor perde takılma işlemi tamamlanmış demektir.

Stor Perde Nasıl Sökülür?

Çıkarma işlemi basit ama biraz dikkat gerektiren bir süreçtir.

  • Perdeyi çıkarmak için perdenin tam orta kısmına merdiveni yerleştirin. Bu sayede perdeyi çıkardığınızda orantılı bir şekilde tutabilirsiniz.
  • Merdivenin üzerine çıkın ve klemens aparatlarından perdenin ayrılması için klemensi biraz dışa doğru açın. Açarken oluşan boşluktan perde rayını çekerek çıkarın. Her bir klemens için bu işlemi yapın.
  • İlk iki klemens sonrasında diğerleri daha rahat çıkacaktır. Fakat bu sırada perdeyi dengede tutmanız ve aşağı bırakarak klemens sıkışmasını engellemeniz önemlidir.

Yaşam alanlarının dekorasyonunda kullanacağınız tüm ev & yaşam ürünlerini uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: